Laamasten sukukirjaprojekti

Laamasten sukukirjaprojekti on täydessä vauhdissa! Kirjan ennakkomyynti on jo alkanut, tilauslomake löytyy täältä. Ennakkotilaushinta 50€/kpl (+10€ postituskuluja) on voimassa vuoden 2018 loppuun.

Kirja on loistava joululahjaidea! Voit tilata kirjoja lahjaksi, ja laittaa pakettiin lahjakortin, jonka voi tulostaa tästä. Kirjasta on tehty myös myyntiesite.

Kirja julkaistaan elokuussa 2019. Laamasista on saatu kerättyä paljon tietoja jo aikaisempien tutkimusten myötä, nyt on tarkoitus saada loputkin Kerimäen sukuhaarat eli Måns Lamainin jälkeläiset kartoitettua ja kansiin. Tiedossamme on neljä Jöran Laamasen poikaa ja heidän serkkunsa 1600-1700 -luvulta, joista periytyvät suurin osa tunnetuista Savonlinnan seudun Laamasista.

Olemme avanneet oman sähköpostiosoitteen kirjaprojektia varten: Laamasten.Sukukirja@gmail.com. Siihen pyydämme kirjasta kiinnostuneita Laamasia ja heidän jälkeläisiään ottamaan yhteyttä, antamaan yhteystietonsa ja mielellään myös tiedot isovanhemmistaan, niin meidän on helpompi sitten tarkistaa että kenestä onkaan kysymys.

Ihmisistä pyritään keräämään ja julkaisemaan tällaiset tiedot:

Nimi, syntymäaika & paikka, kuolinaika & paikka, vihkimisaika & paikka. Mahdollisesti lyhyt kuvaus henkilöstä (esimerkiksi ammatti tai arvo, asuinpaikka, muuta merkittävää). Lapsista, puolisosta, ja puolison vanhemmista julkaistaan myös perustiedot.

Puolison vanhemmat halutaan mukaan kirjaan sen tähden että sukukirjoja käytetään lähteenä myös toisiin sukututkimuksiin, ja vanhempien tiedoilla päästään huomattavasti helpommin eteenpäin.

Tässä esimerkki yhden ihmisen tiedoista:

TAULU 1403 (taulusta 1399)
15. Matti Laamanen
, toimitusjohtaja, s. 1.1.1900 Kerimäki. Puoliso: 1.1.1900 Kerimäki Leena Näveri, toimistovirkailija, s. 1.1.1900. Vanhemmat: Sulo Näveri, s. 1.1.1900 Savonlinna, k. 1.1.1900 Savonlinna ja vaimo Elma s. 1.1.1900 Savonlinna, k. 1.1.1900 Savonlinna. Matti on ns. "monessa mukana", myös Laamasten ja Redsvenien sukuseuran ensimmäinen puheenjohtaja.

Lapset:

Mika Topi Petteri s. 1.1.1900 Savonlinna. Tauluun 1404.

Sanna Piia Katriina s. 1.1.1900 Savonlinna. Tauluun 1405

Tiedot henkilöistä voi lähettää ja tarkastaa olemalla yhteydessä suoraan Mirja Karjalaisen kanssa, joko sähköpostitse: mirja.karjalainen@pp.inet.fi tai postitse osoitteeseen Mirja Karjalainen, Haapaniemenkatu 8 A 1, 70100 Kuopio. Tietojen yhdistämistä helpottaa jos isovanhemmista on tiedot olemassa (nimet, syntymäajat & paikat). Tietojen keräämisessä ja lähettämisessä voi käyttää apuna tätä lomaketta.

Tiedot on tarkoitus vielä tarkistaa eri sukuhaaroista valittavien yhteyshenkilöiden toimesta ennen kirjan julkistamista.

Ihmisistä olisi kiva saada myös kuvia mukaan. Erityisesti vanhoja sukuun liittyviä valokuvia kerätään, kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa ja niillä kirja saadaan elävämmäksi. Kuvista voi olla yhteydessä Eero Laamaseen: netflash@hotmail.fi, puhelin 050-524 3314.

Muutamista suvun merkkihenkilöistä tehdään myös pidempi juttu kirjaan. Myös tärkeimmistä sukuhaarojen kotipaikoista ja kantatiloista on tarkoitus kertoa.

Olemme teettäneet muutamasta sukuhaarasta DNA-testin, mitä kautta sukulaisuus eri sukuhaarojen välillä on saatu varmistettua. Olemme saaneet testituloksia myös kaukaisemmista Laamasista.

Sukukirja herättää myös kysymyksiä yksityisyyden suojasta. Suomen sukututkimusseura on julkaissut painetun ohjekirjasen "Hyvä henkilötietojen käsittely sukututkimuksessa", Helsinki 2014, tekijä P.T. Kuusiluoma. Seura järjestää myös kursseja asiasta, koska paljon kummallista tietoa on jopa sukututkimuksen opettajilla. Pääasiat löytyvät tältä sivulta: http://www.genealogia.fi/kaytannesaannot

Eräitä tutkimusta helpottavia huomioita: vainaja ei ole henkilö, kuolleita ei salassapito koske muuten kuin arkaluonteisten tietojen osalta. Vainajien tietojen julkaisemisesta on kirjasessa eettiset ohjeet.

Elävät henkilöt voivat kieltää tietojensa julkaisemisen, mutta kukaan ei voi kieltää julkaisemista muiden kuin itsensä, aviopuolisonsa ja alaikäisten lapsiensa osalta. Viranomaisilta ei lupia tarvitse pyydellä ja sukuseuralla on oikeus kerätä tietoja rekisteriin. Sukuseuralaisille on syytä kertoa, että tällainen rekisteri on olemassa, tietoja kerätään parhaillaan julkaistavaa sukukirjaa varten ja että heillä on oikeus tutustua omalta osaltaan siihen. Kirjantekijät suorastaan toivovat että tätä oikeutta käytettäisiin runsaasti tietojen tarkistamiseksi! Kieltäneiden kohdalle kirjassa laitetaan vain nimeksi N.N ja sukupuoli, ei muita tietoja. Niiden elävien ihmisten kohdalle joilta ei saada lupaa laitetaan tiedoiksi vain nimi ja syntymävuosi. Sukuseuramme rekisteriseloste on julkaistu webbisivullamme: http://www.laamanen-redsven.net/sukututkimus-ja-jasenrekisteriseloste.

Tiedot voi julkaista ellei henkilö sitä erityisesti kiellä. Informoinnissa riittää, että tekee parhaansa, esim. sukuseuran kirjeissä, kokouksissa, nettisivuilla ja vaikkapa ilmoituksella lehdessä. Laamasten sukukirjaprojektista on ilmoitettu esimerkiksi Itä-Savossa, Savonmaassa, Puruvesi-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Tietojen oikeellisuus pyritään varmistamaan ja virheet korjaamaan. Normaaleihin henkilörekisterin tietoihin (syntymä, kuolema, vihkiminen, vanhemmat, aviopuoliso, lapset) ei kenelläkään ole tekijänoikeutta, joten tietoja voi ottaa myös muista sukukirjoista tms lähteistä. Oikeellisuudesta vastaa kuitenkin tietojen kerääjä.
Asia on tärkeä, henkilötietolaki ohjaa. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on tarkastanut sukututkimuksen käytännesäännöt.

Lisää tietoa saa sukututkija Mirja Karjalaiselta (Mirja.Karjalainen@pp.inet.fi) ja sukuseuran hallituksen jäseneltä Manu Laamaselta (Manu.Laamanen@gmail.com).