Laamasten sukukirjaprojekti

Laamasten sukukirjaprojekti on loppusuoralla! Kirjan ennakkomyynti on menossa, tilauslomake löytyy täältä. Kirjan hinta on 75€ (+ 10€ postituskulut Suomeen). Kirjaan tulevat tietonsa voi tarkistaa lähettämällä sähköpostia osoitteeseen Laamasten.Sukukirja@gmail.com. Lomakkeen kautta tilanneet pääsevät myös tarkistamaan tietonsa. Virheelliset tiedot voidaan vielä poistaa mutta uusia tietoja ei voida enää lisätä.

Kirja julkaistaan sukutapaamisessa elokuun 17. päivä 2019 Lustossa Punkaharjulla. Laamasista on saatu kerättyä paljon tietoja jo aikaisempien tutkimusten myötä, nyt saamme loputkin Kerimäen sukuhaaroista kirjaan. Kirjaan on tulossa Kulennoisten Måns Trometerin (s. ~1580), Joroisten Erik Laamasen (s. 1704), Parikkalan Kirjavalan Juho Laamasen (s. 1740) ja Rantasalmen Anders Laamasen (s. 1764) sukuhaarat. Kaikkien jälkipolvia on muuttanut vanhan Kerimäen seudulle, ja heitä elää siellä edelleenkin. Lähes kaikki tunnetuista Savonlinnan seudun Laamasista periytyy heistä. Kirjaan on tulossa jo lähes 14000 nimeä ja yli tuhat sivua!

Sukutapaamisessa julkaistaan myös Raimo Laamasen kirjoittama kirja ”Laamasia Kauvonniemellä ja vähän sen ympärillä”, mikä kertoo Laamasen suvun varhaisvaiheista, siirtymisestä Puumalasta Sääminkiin ja Kerimäen Kulennoisiin sekä 1700-luvun alussa Kulennoisista Kauvonniemelle muuttaneen Johan Laamasen sukuhaaran tarinan nykypäiviin asti. Raimon kirja on ensimmäinen tulevista Laamasten-Redsvenien sukuseuran erillisistä sukuhaarakirjoista. Sukuseuran tavoitteena on tulevaisuudessa tukea sukuseuran jäsenten kirjoittamia kirjoja.

Olemme avanneet oman sähköpostiosoitteen kirjaprojektia varten: Laamasten.Sukukirja@gmail.com. Siihen pyydämme kirjasta ja sukututkimuksesta kiinnostuneita Laamasia ja Redsveneitä sekä heidän jälkeläisiään ottamaan yhteyttä, antamaan yhteystietonsa ja mielellään myös tiedot isovanhemmistaan, niin meidän on helpompi sitten tarkistaa että kenestä onkaan kysymys.

Ihmisistä pyritään keräämään ja julkaisemaan tällaiset tiedot:

Nimi, syntymäaika & paikka, kuolinaika & paikka, vihkimisaika & paikka. Mahdollisesti lyhyt kuvaus henkilöstä (esimerkiksi ammatti tai arvo, asuinpaikka, muuta merkittävää). Lapsista, puolisosta, ja puolison vanhemmista julkaistaan myös perustiedot.

Puolison vanhemmat halutaan mukaan kirjaan sen tähden että sukukirjoja käytetään lähteenä myös toisiin sukututkimuksiin, ja vanhempien tiedoilla päästään huomattavasti helpommin eteenpäin.

Muutamista suvun merkkihenkilöistä tehdään myös pidempi juttu kirjaan. Myös tärkeimmistä sukuhaarojen kotipaikoista ja kantatiloista on kerrotaan.

Olemme teettäneet kirjaan tulevista sukuhaaroista DNA-testin, mitä kautta olemme saaneet lisätietoja sukulaisuudesta eri sukuhaarojen välillä. Olemme saaneet testituloksia myös kaukaisemmista Laamasista.

Sukukirja herättää myös kysymyksiä yksityisyyden suojasta. Suomen sukututkimusseura on julkaissut painetun ohjekirjasen "Hyvä henkilötietojen käsittely sukututkimuksessa", Helsinki 2014, tekijä P.T. Kuusiluoma. Seura järjestää myös kursseja asiasta, koska paljon kummallista tietoa on jopa sukututkimuksen opettajilla. Pääasiat löytyvät tältä sivulta: http://www.genealogia.fi/kaytannesaannot

Eräitä tutkimusta helpottavia huomioita: vainaja ei ole henkilö, kuolleita ei salassapito koske muuten kuin arkaluonteisten tietojen osalta. Vainajien tietojen julkaisemisesta on kirjasessa eettiset ohjeet.

Elävät henkilöt voivat kieltää tietojensa julkaisemisen, mutta kukaan ei voi kieltää julkaisemista muiden kuin itsensä, aviopuolisonsa ja alaikäisten lapsiensa osalta. Viranomaisilta ei lupia tarvitse pyydellä ja sukuseuralla on oikeus kerätä tietoja rekisteriin. Sukuseuralaisille on syytä kertoa, että tällainen rekisteri on olemassa, tietoja kerätään parhaillaan julkaistavaa sukukirjaa varten ja että heillä on oikeus tutustua omalta osaltaan siihen. Kirjantekijät suorastaan toivovat että tätä oikeutta käytettäisiin runsaasti tietojen tarkistamiseksi! Kieltäneiden kohdalle kirjassa laitetaan vain nimeksi N.N ja sukupuoli, ei muita tietoja. Niiden elävien ihmisten kohdalle joilta ei saada lupaa laitetaan tiedoiksi vain nimi ja syntymävuosi. Sukuseuramme rekisteriseloste on julkaistu webbisivullamme: http://www.laamanen-redsven.net/sukututkimus-ja-jasenrekisteriseloste.

Tiedot voi julkaista ellei henkilö sitä erityisesti kiellä. Informoinnissa riittää, että tekee parhaansa, esim. sukuseuran kirjeissä, kokouksissa, nettisivuilla ja vaikkapa ilmoituksella lehdessä. Laamasten sukukirjaprojektista on ilmoitettu esimerkiksi Itä-Savossa, Savonmaassa, Puruvesi-lehdessä ja Helsingin Sanomissa. Tietojen oikeellisuus pyritään varmistamaan ja virheet korjaamaan. Normaaleihin henkilörekisterin tietoihin (syntymä, kuolema, vihkiminen, vanhemmat, aviopuoliso, lapset) ei kenelläkään ole tekijänoikeutta, joten tietoja voi ottaa myös muista sukukirjoista tms lähteistä. Oikeellisuudesta vastaa kuitenkin tietojen kerääjä.
Asia on tärkeä, henkilötietolaki ohjaa. Tietosuojavaltuutettu Reijo Aarnio on tarkastanut sukututkimuksen käytännesäännöt.

Lisää tietoa saa sukututkija Mirja Karjalaiselta (Mirja.Karjalainen@pp.inet.fi) ja sukuseuran hallituksen jäseneltä Manu Laamaselta (Manu.Laamanen@gmail.com).